Den samiska kulturaktivismen

12 min

På den årliga marknaden i Jokkmokk i Lappland diskuteras motståndet som drivkraft. Det finns ett allt skarpare inslag av aktivism hos många konstnärer och artister med samiskt ursprung.

P1 Kultur tar sig an konst och motstånd. På den årliga marknaden i Jokkmokk i Lappland har man ett samtal om just motståndet som drivkraft i konst och teater.

Det har på senare år funnit ett allt tydligare och allt skarpare inslag av aktivism hos många konstnärer och artister med samiskt ursprung.

Systrarna Märaks musik och ståupppoesi till exempel, eller Anders Sunnas konst där statens företrädare kläs i naziliknande uniformer.

Nyligen kom domen i det så kallade Girjasmålet där Girjas sameby stämt staten för att få rätten att förfoga över jakt och fiske. Samebyn vann det här målet.

I somras blev det hård kritik när statens företrädare i förhandlingarna använde ordet lappar. Artisten Sofia Jannok ilsknade till över detta och skrev låten "We Are Still Here" i höstas. Och nu, lagom till domslutet, kommer en video till låten som Jannok gjort tillsammans med konstnären Anders Sunna.

P1 Kulturs reporter Helene Alm är på plats på Jokkmokks marknad.

Här hittar du hela onsdagens P1 Kultur med Måns Hirschfeldt

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".