Praktfulla dahlior och doftande äpplen

25 min

Nu börjar högsäsongen för dahlian, sensommarens färgsprakande rabattblomma - och uppe i trädkronorna är årets äpplen på gång. I veckans Odla med P1 hör du om två av årets trädgårdsböcker som handlar om just dahlior och om svenska äppelsorter. Trädgårdsskribenten Elisabeth Svalin Gunnarsson är passionerat förälskad i dahlior, och nu har hon skrivit en bok om sin favoritblomma. I "Dahlior" berättar hon den spännande historien om dahlians färd från aztekernas Mexico till Europa, där den i början av 1800-talet blev en omåttligt populär rabattväxt. Men, i boken får man också lära sig allt om hur man lyckas med sin egen odling av dahlior. En del av dessa knep får du höra i veckans program, när Lena Redin hälsar på i Eliabeth Svalin Gunnarssons trädgård - där det förstås finns massor av olika sorters dahlior! "Dahlior" är utgiven 2010 på Natur & Kultur förlag.

Äppelkännaren Görel Kristina Näslund, och illustratören Ingrid af Sandeberg har tillsammas gett ut boken "Svenska äpplen". Här portätteras hela 245 svenska äppelsorter i text och noggrant utförda akvareller. I maj månad, när äppelträden blommade som allra vackrast besökte Ulla de Verdier Görel Kristina Näslund och fick lära sig mer om mångfalden och smakrikedomen bland äpplen, och om konsten att plantera och sköta äppelträd.

"Svenska äpplen" är utgiven 2010, på Kärnhuset förlag.

Odlas trädgårdsexpert Maj-Lis Pettersson svarar på en lyssnarfråga om rosrost.  Det är Anna Bents Lindberg som undrar vad hon ska göra med sin klätterros "New Dawn" som drabbats av rosten. Svaret kommer i veckans program - och finns även att lyssna på i spalten till höger.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista