Hur är det att läsa Katarina Taikons "Zigenerska" idag?

16 min

Katarina Taikons debutbok "Zigenerska" (1963) ges ut på nytt. Hur är det att läsa Taikon idag? Samtal med Rakel Chukri, kulturchef på HD- Sydsvenskan och Emir Selimi från Unga Romers riksförbund.

I veckan kom en nyutgåva av Katarina Taikons debutbok från 1963, "Zigenerska". Mest känd är Katarina Taikon för sina barnböcker om Katitzi, men i den här boken, som är en självbiografi och en debattinlägg i ett, kliver människorättsaktivisten Taikon fram.

De senaste åren har vi sett en Taikon-revival med Lawen Mohtadis biografi "Den dag jag blir fri", biodokumentären "Taikon" och återutgivningar av Katitiziböckerna.

Men i "Zigenerska" talar hon i egen rätt, om hur romer i Sveriges nekas inträde på hotell och restauranger, om hur romska barn inte vaccineras trots att det mer eller mindre är obligatoriskt för andra svenska medborgare, att de nekas att få köpa sprit på Systembolaget, bland annat.

Med i P1 Kultur för att prata om Katarina Taikons bok "Zigenerska" är Rakel Chukri, kulturchef på HD- Sydsvenskan, och Emir Selimi, ordförande för Unga Romers riksförbund och mottagare av Raul Wallenbergspris 2014.

Programledare: Mona Masri

Lyssna på hela torsdagens P1 Kultur med Mona Masri

Kulturnytts recension av nyutgåvan av "Zigenerska" hittar ni i länken nedan

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".