Hur vit är Oscar? P1 Kultur om efterskalvet till #OscarsSoWhite

12 min

Direkt efter presentationen av årets Oscarsnomineringar dök det upp en hashtag i sociala medier: #OscarsSoWhite. Men alla håller inte med om problembilden. Vi åkte till Los Angeles.

Diskussionerna går heta om huruvida det förekommer diskriminering redan i urvalsprocessen till Oscarsnomineringarna. Skådespelaren Will Smith har exempelvis sagt att han tänker bojkotta galan för att markera mot Oscarsakademin.

Det var en homogen grupp som var nominerade i år. Och nu har akademin gått ut och sagt att de ska försöka rekrytera på ett annat sätt för att skapa mer mångfald bland de som röstar framöver.

Vår kulturkorrespondent Lisa Bergström sonderar terrängen i Los Angeles där debatten varit het och infekterad. Bland annat besöker hon svenske Per Hallberg i hans studio på Sunset Boulevard i centrala Hollywood.

Hallberg är ljudläggaren som hittills vunnit tre Oscar, senast 2012 för ljudet till Bondfilmen Skyfall. Han är även en del av Oscarsakademin och har suttit med i olika kommittéer. Och han är kritisk till #OscarsSoWhite och den diskussion som blivit.

Lyssna på hela måndagens P1 Kultur med Måns Hirschfeldt här

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".