Klassikern om dokumentärfilmen Shoah

9:35 min

Ett drygt decennium tog det för den franske filmaren Claude Lanzmann att färdigställa sin film om förintelsen - Shoah. Den nio timmar långa filmen var klar 1985 och anses som ett mästerverk.

Claude Lanzmanns film utspelar sig i Polen, i tomrummet efter nazisternas förintelseläger under andra världskriget. En kamera söker spår i det som inte längre finns, bland de tomma barackerna i Auschwitz, snårskogen och minnesstenarna på den plats där lägret i Treblinka låg, tågen, spårområdena.

Under sitt insamlande av berättelserna om livet i de judiska ghettona, om transporterna till lägren, om ankomsten, trängseln och de fasansfulla rutinerna utkristalliserade sig ett spår, som skulle bli ämnet för Shoah, och det var det som ingen kunde berätta om, döden i gaskamrarna, Shoah skulle handla inte om överlevandet utan om döden.

Han söker upp de judiska män som tvingades arbeta i förintelselägren, träffar polska bybor som levde sina liv strax intill lägren och smygintervjuar bödlarna, de tyska nazisterna.

Intervjuerna har återutgivits i bokform och härom året kom även Lanzmanns självbiografi "Haren i Patagonien" ut på svenska.

Ett program av Katarina Wikars

Alla avsnitt av dokumentären Shoah ligger på SVT Play fram till 2 mars


Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".