Svenska forskare kartlägger världens proteiner

20 min

Proteinerna är bland de mest aktiva molekylerna i våra kroppar så mer kunskap om dem behövs. För ett år sedan lanserades en atlas över proteiner i organen. Och snart är det dags för ännu en.

Svenska forskare arbetar med en atlas över var i människokroppen alla våra proteiner finns. Proteinerna är molekylerna i vår kropp som utför alla de sysslor som behövs, och som ger stadga och struktur till cellerna.

För ett år sedan lanserades den första delen av atlasen med proteiner som finns i människans organ, och snart kommer nästa del där de syns nere på cellnivå.

Cecilia Lindskog Bergström leder arbetet i Uppsala med att spåra fler proteiner i våra organ, och är nöjd med hur mycket forskare har använt proteinatlasen under året sedan den släpptes.

I Stockholm leder Emma Lundberg ett projekt som ska släppa den mer detaljrika kartan, och hon tror att cellatlasen kommer vara till nytta för forskare runtom i världen.

RÄTTELSE: I programmet nämns att medicinnyheter här i vetenskapsradion ofta handlar om enzymer, hormoner, och cellreceptorer. I det sammanhanget hävdade vi att alla dessa är proteiner. Men det stämmer inte riktigt för hormonerna. Många hormoner är proteiner, men det finns också hormoner som inte är proteiner, till exempel östrogen, testosteron och kortisol.

Ljudet av New Yorks gator i programmet gjordes av användaren Bill Kace på freesound

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista