Haparanda-Torneå: Gränsen som kom tillbaka

28 min

Det som sker i världen återspeglas vid vår gräns, säger Kimmo och Juha som såg flyktingarna strömma in i Finland i slutet av förra året. Idag är det få spår kvar efter de intensiva månaderna.

För de som bor i svenska Haparanda och finska Torneå har gränsen inte haft någon större inverkan på vardagslivet de senaste årtiondena. Människor har strövat över bron, tagit cykeln, bilen eller skidorna över älven till grannlandet.

- När flyktingarna kom var förvirringen stor och många förstod knappt vilket land de var i när de stod vid en lilla oansenliga gränspålen, berättar Kimmo Sulila. Några dansade och skojade om att de hade en fot i varsitt land.

Men efter ett par veckor sattes tull, polis och gränsjägare in på den finska sidan. Hannele Kenttä är en av de många gränsbor som korsat gränsen flera gånger varje dag. När gränskontrollen var som störst stoppades hon tre gånger. Det fanns kritiska röster om hur kontrollen gjordes, berättar Hannele. Bland de rösterna var en kvinna som har mörkhyade barn och som stoppades gång på gång när de åkte till finska sidan.

Idag finns få spår kvar efter de intensiva månaderna då flyktingarna strömmade in i Finland. På det gemensamma resecentret i Haparanda sitter fortfarande en liten fasttejpad lapp med adressen till stationens wifi på arabiska.

En av de mest dramatiska händelserna under de här månaderna var när människor bildade en mänsklig mur vid den finska gränsen och öppet visade sitt motstånd mot flyktingarna. En av demonstranterna var sannfinländaren Juhani Keinänen.


 Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".