Han leder arbetet för barns hälsa

20 min

Stefan Swartling Peterson, professor i global hälsa, har just tillträtt som ny hälsochef på FN:s barnfond Unicef. Där ska han nu leda arbetet med att förbättra barns hälsa runt om i världen.

16 000 barn under 5 år dör varje dag - två tredjedelar av dem skulle kunna räddas till livet om bara rätt diagnos ställs och rätt behandling finns till hands.

Det menar Stefan Swartling Peterson, professor i global hälsa och ny chef för hälsosektionen på FN:s barnfond, Unicef. Från kontoret i New York ska han nu leda arbetet med att förbättra barns hälsa runt om i världen. Och det första han vill göra är att ta ett samlat grepp om feber hos barn.

– De tre stora barnadödarna hos de något äldre barnen är lunginflammation, malaria och diarrésjukdomar - och alla dessa yttrar sig med feber hos barnet. Det gör att man måste reda ut vad som är det grundläggande problemet.

Därför har Stefan Swartling Peterson och hans kollegor tagit fram ett feber-kit för att enklare kunna ställa diagnos på och behandla barn med feber. Som hälsochef på Unicef vill han nu driva på för att få ut sitt feber-kit på fler platser i världen.


Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".