Tjugosexåringen som ska rädda Åsele

24 min
Linnea Lindberg flyttade från Åsele och ville aldrig mer tillbaka. Men hon kom hem igen. Nu är hon politikern som befolkningen sätter hoppet till.

Är man automatiskt en förlorare om man återvänder till sin hembygd?

Linnea Lindberg flyttade från lilla Åsele i Västerbotten till Stockholm för att bli makeupartist och trodde aldrig att hon skulle flytta tillbaka. Det gjorde hon - och blev kommunalråd på kuppen.

- Den här mentaliteten som finns att det inte finns ingen stolthet att hämta i sin hemort. Folk frågade när jag skulle fara nästa gång, "varför kom du tillbaka"? Sverige har ju den mentaliteten överallt att landsbygden inte är nåt att ha - du måste flytta för att bli lyckad.

Numera skäms hon inte längre för att bo och verka i Åsele. Men vilka chanser har hon och hennes politikerkolleger att rädda kommunen?

Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia vid Chalmers, tror att hennes chanser att vända Åseles utveckling är obefintliga.

- Jag kan inte se hur du vänder en sån kommun. Hur skapar du såna medel i en öppen global ekonomi? Det unga kommunalrådet har en otacksam uppgift framför sig.

Malin Rönnblom, statsvetare på Umeå universitet, tror dock att glesbygden har en chans.

- Konstigare saker har väl hänt i den politiska historien än att man har ändrat en föreställning om var det är bäst att bo.

Kluvet land i P1 torsdag 10 mars, 10.35 samt lördag 12 mars 12.05 och måndag 14 mars 00.05.