Ett avsnitt från Kulturnytt i P1
59 min
P1 Kultur torsdag 10 mars
Tor 10 mar 2016 kl 13:00
Om Liv Strömquist och Ada Bergers nya pjäs "Blod och eld"; Jenny Offills succéroman "Avd. för grubblerier"; yttrandefrihetens fristäder och essä om Thom Lundbergs debutroman "För vad sorg och smärta".

I helgen har pjäsen "Blod och eld" premiär på Malmö Stadsteater. Som en fortsättning på Liv Strömquists senaste seriebok "Kunskapens frukt" väver pjäsen samman två teman - kvinnans åldrande i ett samhället fixerat av ungdom och kvinnans ignorerade sexualitet. Samtal med Liv Strömquist, författare och Ada Berger, regissör.

"Min plan var att aldrig gifta mig. jag skulle bli ett konstnärsmonster istället. Kvinnor blir nästan aldrig konsnärsmonster eftersom konstnärsmonster bara är upptagna av konst, aldrig av världsliga ting. Nabokov fällde inte ens ihop sitt eget paraply." Så skriver Jenny Offill i sin uppmärksammade roman "Avd. för grubblerier". Samtal om villkoren för kvinnligt skapande med Maria G Francke, kulturjournalist på Sydsvenskan och Marie Lundström, programledare för Lundströms bokradio i P1.

I dag kommer Dissidentbloggen ut med ett nytt nummer: Tema fristäder. Samtal med bloggens redaktör Elnaz Baghlanian om behovet av fristäder, förföljda författare och läget i världen för yttrandefriheten.

Dessutom: Katarina Wikars gräver fram ett veckans ord ur mailboxen på jobbet - "personaliseringsprojekt". Vad är det som har hänt med språket? När kan ord klassificeras som döda, frågar sig Katarina Wikars.

Och i dagens essä från OBS tar Maria Edström sin utgångspunkt i Thom Lundbergs debutroman "För vad sorg och smärta".

Programledare: Mona Masri
Producent: Eskil Krogh Larsson


Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".