Stina och Pernilla som är hemma till havs

92 min

"Att stå för att ens livsval och vägar inte alltid stämmer överens med andras förväntningar och idéer, att följa den ton som sjunger för just en själv. Att forma livet kring ens egen kärna." Stina

Stina har träffat Pernilla Trygg ombord på en K-märkt dam, som ligger på Gothenius varv i Göteborg. M/S Stockholm af Göteborg tar henne till favoritplatsen Svalbard som för henne är en fridsam plats utan att vara sorglig och ödslig utan att vara tom. Och tyst på nästan allt annat än fågelskrik.

Stina och Pernilla möts bl a i maskinrummet, som mestadels är Pernillas arbetsplats. Hon jobbar även på oljeriggar på olika håll i världen och har t o m haft en period då hon veckopendlade till Korea.

Hon som skulle bli stridspilot och inte alls hade föreställt sig ett liv på sjön som resten av sin familj, hamnade där ändå till slut efter en fyraårig högskoleutbildning.

Ombord har hon utvecklat vad hon kallar ett expanderande tålamod. 

Pernilla har försökt leva mer "som alla andra" för att hon trodde att det var det hon ville då. Men hon trivs ju så utmärkt med att växla mellan ett intensivt liv till havs och i stenbrottets stillhet där hon bor i land.

Hör Stina och Pernillas samtal om trygghet som för henne är frihet, om fördomar och om var hon finner frid, om att hamna någonstans respektive att välja livsstil samt om hennes älskade maskiner och hennes ledarskap.

Du som lyssnar, hur är ditt förhållande till livet på land respektive till havs?

Arbetar du hemifrån långa perioder? Vad har det fört med sig på gott och kanske på ont och på vad sätt berikar det ditt liv?

Är du den som stannar på land men som längtar någon annanstans? Vart? Varför?

Ser din vardag annorlunda ut jämfört med omgivningens? Hur är det? Vad är det som får dig att fortsätta att göra dom valen?

Ring 018 - 17 40 20 under sändning för att vara med per telefon efter kl 23 eller skicka när det passar dig ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".