Filmfest i P1 Kultur: Clooney i Berlin, Trumbo-gänget i London och kritiksamtal om Spotlight

30 min

P1 Kultur rapporterar från Berlins filmfestival, men det blir också intervju med filmen Trumbos Oscarsnominerade Bryan Cranston och kritiksamtal om det likväl Oscarsnominerade dramat Spotlight.

Dalton Trumbo var en framgångsrik och välbetald manusförfattare under 1940-talet, men också medlem i det amerikanska kommunistpartiet. Efter att han vägrat vittna inför det beryktade kongressutskottet för oamerikansk verksamhet, svartlistades och fängslades han under en tid. Men Dalton Trumbo gav sig inte - han vann en Oscar under pseudonym och skrev manus till filmer som Exodus och Spartacus.

Filmen Trumbo har premiär i Sverige i dag och Karin Svensson har träffat både huvudrollsinnehavaren Bryan Cranston - mest känd som Walter White i tv-serien Breaking bad - och John Goodman, som spelar b-filmsproducenten Frank King.

Roger Wilson är på Berlins filmfestival, som invigdes igår med bröderna Coens Hail, Caesar! - en film om den så kallade gyllene eran i Hollywoods historia.

Det blir även kritiksamtal om den Oscarsnominerade murvelthrillern Spotlight med kulturredaktionens Gunnar Bolin och Jenny Teleman. Och så tittar vi närmare på dokumentären om Ulla Billquist tillsammans med reportern Nina Asarnoj som intervjuat filmaren Lasse Zackrisson.

Lyssna på hela fredagens P1 Kultur med Måns Hirschfeldt här

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".