Jehovas vittnen öppnar upp för journalister

41 min
Människor och tro har besökt Jehovas vittnens årliga sommarmöte i Strängnäs, som sammanlagt besöks av runt 19 000 medlemmar.

 - Trycket från kompisar har varit det svåraste. För det är klart man är annorlunda, man tar ju inte del i allt, t ex festa eller fira högtider och så det här med knacka dörr. Men jag tycker inte att det är jobbigt. Säger Emelie Lyresten 20 år. Hon och Marcus Lindh 25 år är två av deltagarna på mötet som du hör i veckans program.

Antalet medlemmar i världen stiger för varje år och pressen bjuds nu in att bevaka delar av sommarmötet. Folke Wallmark, som har hand om presskontakter under sommarmötet tycker sig se en förändring i folks bemötande gentemot Jehovas vittnen.
- Jag har aldrig fått berätta så mycket om oss som nu förtiden. Vi upplevs som mer öppna. Säger han.

Jehovas Vittnen ses som en sekt i Sverige och får exempelvis inte bidrag från SST - Nämnden för statligt stöd till trossamfund.  Har den annars så slutna rörelsen börjat öppna upp sig, eller är det attityderna till Jehovas Vittnen som förändrats? Kan deras roll vara på väg att förändras?

2006 fastställde författningsdomstolen i Tyskland att Jehovas vittnen ska erkännas som religiöst samfund, med samma status och förmåner som katolska kyrkan, ortodoxa kyrkan m. fl. Och i Sydamerika har Jehovas vittnen en liknande status som de evangelikanska och protestantiska kyrkorna. Vart går gränsen mellan samfund och sekt? Kan Jehovas Vittnen få en annan och ny status i Sverige? Hör Liselott Frisk professor i religionsvetenskap, inriktning religionshistoria vid högskolan i Dalarna.

Människor och tro har följt fallet med Sakineh Mohammadi Ashtiani som dömdes att stenas till döds för otrohet enligt sharia. Fängslad i Evinfängelset väntar hon nu på sin dödsdom efter det att fallet gått igenom alla rättsliga instanser och inte längre kan överklagas. Dock har protester utifrån gjort att man eventuellt kommer att avrätta henne på annat sätt. I människor och tro berättar vi om det senaste i fallet, men ställer oss också frågan om hur Sharia-lagen fungerar i Iran? Just stening har varit ett straff som under några år inte brukades av regimen, nu har det börjat användas igen.  Hur kommer det sig? Hör Mohammad Fazelhashemi, professor i idé- och lärdomshistoria vid Umeå Universitet om detta.

 I Somalia har situationen för civilbefolkningen förvärrats sedan sammandrabbningar mellan de fredsbevarande styrkorna från Afrikanska Unionen och Al-Shabaab skett inne i bostadsområden. Nu har sufi-gruppen Ahlu Sunna War Jama tagit till vapen allierat sig med AU mot wahabbitiska Al-Shabaab. Hur mycket påverkar religionen konflikten och hur djup har klyftan mellan sufi-anhängare och wahabbiter blivit i landet? Hör  Marika Fahlén sveriges ambassadör och särskild rådgivare för Afrikas horn om detta.

Veckans utrikeskrönika kommer från Johannesburg och Margareta Svensson. Den handlar om de starka reaktioner som väckts av ett konstverk som föreställer Nelson Mandela på obduktionsbordet.

Programledare: Peter Sandberg
Producent: Lisa Bergström