Ett avsnitt från Vetandets värld
20 min
3d-utskrifter i metall – ny industriell revolution?
Tis 15 mar 2016 kl 12:10
Metallskrivare skapar nya möjligheter för flyg- och transportindustrin att ta fram delar med komplexa geometrier. Men flera frågetecken behöver rätas ut.

Skrivare som kan printa ut saker i metall i 3d skapar nya möjligheter för flyg- och transportindustrin att tillverka metalldelar med komplexa geometrier. Men kommer det in annat än metall i utskrifterna, som hålrum och porer, kan metallen i en produkt börja bete sig som helt andra material.

För att framtidens flygplansmotorer inte ska tappa sina turbinblad har Lars Pejryd, professor i maskinteknik vid Örebro universitet, påbörjat flera forskningssamarbeten tillsammans med industrin. Målet är att ta reda på vilka begränsningar och möjligheter som finns med tekniken.

I Karlskoga finns några av de företag som har engagerat sig i 3d-utskriftstekniken och som nu samarbetar med forskarna vid Örebro universitet.

Göran Backlund, ansvarig för tekniksatsningar vid Saab Dynamics, berättar att koncernen redan har testat några delar för stridsflygplanet Gripen. Genom ett nytt forskningsprojekt vill företaget bland annat ta reda på hur tunt det går att bygga produkter i 3d.

Med hjälp av röntgentomografen Rebecka Eriksson på Bofors testcenter kan forskarna titta in i de utskrivna materialen och se om de verkligen har de egenskaper de hade tänkt sig.

I programmet medverkar också Karolina Johansson, ingenjör inom 3d-utskriftsteknik Lasertech.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".