P1 Kultur tisdag 15 mars med Romanpriset del 2

59 min

Faller Aris Fioretos roman Mary romanprisjuryn på läppen? Linköpings nya fristadsförfattare. Och Klassikern om Pusjkin.

Idag går vi in i samtal nummer två inför valet av vem som ska få Sveriges Radios romanpris 2016. På måndagen avhandlades Staffan Malmbergs Gardet. Idag har vi kommit till Aris Fioretos roman Mary som lyssnarjuryn bestående av Per-Olow Hedman, Anja Magnusson, Roger Svedberg, Henrik Gåverud, Ninni Skön, Emlan Wolke och Gunilla Gålne ska studsa sina tankar kring.

Det har gått fem år sedan upproret började i Syrien, det blev starten på det brutala inbördeskrig som ännu pågår. Författaren Housam Al-Mosili är en av de många konstnärer som tvingats fly landet. Vägen har gått genom Libanon, Egypten och Turkiet. Sedan två veckor lever han som fristadsförfattare i Linköping. Teresa Kristoffersson har träffat honom.

Dagens klassiker är signerad Fredrik Wadström och handlar om 1800-talspoeten Aleksander Sergejevitj Pusjkin, vars verk fortsätter att påverka Ryssland än idag - oavsett om det handlar om en hemmafest som nästan spårar ur, seriösa samtal om ifall en av hans karaktärer borde leda landet, eller frågesportprogrammet Vem vill bli miljonär.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Minna GrönforsDu hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".