”Don Pasquale” av Gaetano Donizetti

Här finns inget ljud

Fyra unga sångare blåser liv i Donizettis komedi om gubben som vill straffa ynglingen genom att äntligen gifta sig. Kärlek, hämnd och lurendrejeri satt till blomstrande graciös musik.

Don Pasquale är den italienska 1800-talskomedin i ett nötskal med tydliga rötter i commedia dell’arte-karaktärerna med anor från romartiden. Man möter den tjocka pompösa herren, den listiga flickan, hennes sentimentala älskare och den odugliga notarien.

Här överlistar det unga kärleksparet gubben som vill gifta sig ungt med hjälp av den dubbelspelande doktorn. I kompositören Donizettis och librettisten Ruffinis värld får slapstick-humorn stå tillbaka lite så att karaktärerna blir mer mänskliga och komplexa. Donizettis porlande toner och komiska musiktrick ger den här komedin en raffinerad eftersmak.

Don Pasquale hade urpremiär 1843 på Théâtre italien i Paris och är en av Donizettis senare operor av de 65 han komponerade under sitt korta liv. Det blev hans sista komedi.

Italienska sopranen Eleonora Buratto debuterar på Metropolitaoperan i den här föreställningen men är redan högt meriterad. Hon sjunger rollen som den klipska hjältinnan Norina.

Hennes älskare Ernesto sjungs av mexikanen Javier Camarena. Han är tenoren som i folkmun redan börjat kallas "kungen av höga c:n". Sin debut på Metropolitanoperan gjorde han 2011 som greve Almaviva i Barberaren i Sevilla när han gjorde ett sensationellt inhopp för stjärntenoren Juan Diego Flórez.

Ambrogio Maestri spelar självaste Don Pasquale. Han har sedan sin debut på Metropolitanoperan 2004 nästan blivit deras stående val när det ska spelas kärlekskranka gamla män.

Levente Molnár sjunger den dubbelspelande Doktorn Malatesta. Sin debut på Metropolitanoperan gjorde han förra året som en av bohemerna i "La Bohème".

Italienske dirigenten Maurizio Benini återvänder här till Metropolitan för första gången på 18 år. Senast var det en annan Donizettiopera han dirigerade, "Kärleksdrycken".

Opera i tre akter.
Libretto: Giovanni Ruffini.
I rollerna:
Don Pasquale - Ambrogio Maestri.
Norina - Eleonora Buratto.
Ernesto - Javier Camarena.
Malatesta - Levente Molnar.
Carlino - Bernard Fitch.
Metropolitanoperans kör och orkester.
Dirigent: Maurizio Benini.
Direktsändning från Metropolitanoperan, New York.

Programledare: Sofie Almroth

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.04
    Massimo Mercelli, flöjt - Donizetti Flöjtsonat C-dur
    Kompositör: Gaetano Donizetti
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".