Hur är ditt förhållande till socker?

71 min

Är du en gottegris? Som bara MÅSTE ha en kaka till kaffet? Sockerlarmen avlöser varandra och vi varnas ständigt för sockrets alla risker. Vad tycker du om debatten? Är det tillförlitligt eller trams?

I kväll ska vi tala om socker! Gillar du sötsaker? Bara MÅSTE du ha en kaka till kaffet? Vår tid präglas av ständiga larm och nya rön om sockrets risker och utbredning. Visste du till exempel att en matsked ketchup innehåller ungefär en tesked socker?

Samtidigt måste vi ha en lagom mängd socker. Socker tillför energi som kroppen behöver för att fungera. Det fö̈rekommer naturligt i till exempel frukt och grönsaker, spannmål, mjölk och honung.
Å andra sidan finns det socker i nästan allt idag. Och sockret gör sig påmint överallt; Det är godis och läsk till fredagsmyset, vi använder sötsaker för tröst och lindring, belöning och uppvaktning.

Hur ska vi förhålla oss till det överflöd av sött vi har omkring oss? Är du sockerberoende? Eller tycker du bara att det hela är trams!

Ring i kväll och tala om socker med Fredrik Virtanen och Marjaana Kytö. Karlavagnen startar i kväll kl. 21.40, men slussen öppnar redan kl. 21 och numret är 099-110 90. Du kan också mejla karlavagnen@sverigesradio.se Vi finns också på Facebook, och på Twitter och Instagram @P4Karlavagnen.


Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".