Indiska författare och skådespelare tar strid mot intolerans. En podd om ett kulturbråk

23 min

De senaste månaderna har indiska författare och skådespelare hamnat mitt i en infekterad debatt om intolerans och Indiens identitet; som en sekulär stat eller en där hinduismen har företräde.

Debatten om Indien håller på att bli mindre tolerant tog riktig fart i höstas efter att den liberala författaren och akademikern M.M.Kalburgi sköts till döds i sitt hem. Efter mordet bestämde sig författaren Uday Prakash för att protestera.

- När Kalburgi dödades blev jag verkligen rädd, för att Sahitiya akademi som är den viktigaste institutionen för författare här i landet, inte uppmärksammade det brutala mordet, säger författaren han.

Sahitiya akademi är Indiens motsvarighet till Svenska akademin. Dess roll är att lyfta fram litteratur skriven på något av Indiens 24 språk och att dela ut utmärkelser till författare vars verk utmärkt sig särskilt. Akademin är självständig men finansieras av staten.

- De skickade inte ens ett kondolansbrev till hans familj eller ordnade med någon tillställning efter Kalburgis död. Jag kände att det var som om den institution som ger oss priser hade lämnat oss att dö i ensamhet, och vad är då poängen med att behålla denna utmärkelse, frågade jag mig berättar Uday Prakash.

Han skrev på sociala medier att han tänkte lämna tillbaka den utmärkelse som han tilldelats för att akademin inte stått upp för yttrandefriheten tillräckligt väl. Sen rullade det igång, det som Uday Prakash kallar debatten om rätten till att ha en avvikande mening och som i media kallats för Award wapsi. Ett antal författare och skådespelare har lämnat tillbaka utmärkelser och uttryckt sitt stöd för Uday Prakashs initiativ men det finns också andra som tycker att detta ger helt fel bild av Indien. Skådespelaren Anupam Kher är en av dem som tycker att intoleransen inte alls har ökat.

P1 Kulturs Naila Saleem har intervjuat bland andra Uday Prakash och Anupam Kher i denna podd om Indiens senaste kulturbråk.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".