"Du är liten och makten är stor"

8:06 min

VNDCh är en park i norra Moskva som på en och samma gång fungerar som nöjesfält och monument över den ryska samtidens ideologi.

I norra Moskva, inte långt från kosmonautmuseet och Vera Muchinas kända staty ”Arbetare och kolchoskvinna”, ligger VDNCh. Namnet är en förkortning som betyder ungefär ”Utställningen av den nationella ekonomins bedrifter".

VDNCh är ett till ytan enormt utställningsområde och nöjespark. Det första den som passerar genom parkens gigantiska port slås av är att det är något galet med proportionerna. Området verkar mer vara gjort för jättar än för människor. Sevärdheterna ligger så utspridda att det är svårt besöka dem utan något slags färdmedel.

VDNCh:s historia, som är nära förknippad med Stalin, går tillbaka till 1930-talet. Länge var syftet att fira framgångar i jordbruket efter kollektiviseringen.

Vänskapen mellan sovjetunionens folk var ett annat centralt tema. Runt omkring på området finns paviljonger, många i stalinistisk stil, där de olika republikerna visade upp sin kultur.

Med tiden blev VDNCh också en klassisk nöjespark, med karuseller, friterade munkar och ett pariserhjul. Under sina glansdagar var det en plats för fritid och avkoppling, där Sovjetunionen samtidigt visade upp vad man åstadkommit inom jordbruk, ekonomi och teknik.

Fram till nyligen var VDNCh ett rätt ledsamt område. Efter Sovjetunionens fall framstod det mest som ett monument över ett svunnet land. De en gång så grandiosa byggnaderna stod och vittrade bort. Den optimism som områdets var tänkt att utstråla kändes sorglig och underströk det sovjetiska projektets misslyckande.

Men nu har VDNCh precis genomgått en renovering. Byggnaderna har åter gjorts fina. Det har skapats en enhetlig och modern design till området och små kiosker säljer trendig mat.

I somras var VDNCh fullt av människor som promenerade, cyklade omkring eller satt på restaurangerna. Nu till vintern har man byggt Europas längsta skridskobana, tjusigt utsmyckad med lampor i alla färger.

Omgörningen syftar till att göra VDNCh till Moskvas viktigaste park. Det är en plats full av ideologi och citat. Ingenstans syns Putinregimens lån från olika historiska epoker så tydligt som här.

För att förstå VDNCh:s förändring måste man titta lite närmare på den park som fram tills nyligen var den ledande i Moskva, Gorkijparken.

Gorkijparken, som är grön och betydligt minde än VDNCh, hade också förfallit under lång tid. Men när den öppnade 2011 efter en renovering var det en helt ny typ av park Moskvaborna kunde besöka.

De som ritat den, där Moskvas trendiga designskola Strelka spelat en viktig roll, hade i stort sett fått göra vad de ville. Besökarna kunde nu ligga på jättekuddar på en gräsmatta och surfa. Den som ville kunde spela spel, åka skateboard eller ta gratis salsalektioner. Det var snyggt, vänligt, smart och oerhört samtida.

Det sovjetiska hade kastats ut. Förutom namnet och den stora porten fanns nästan inga kopplingar till historien. Gorkijparken var något unikt. Trendskribenter från London och New York reste dit och skrev om hur fantastisk parken var. Moskva var, förmodligen för första gången i världshistorien, hippt.

Gorkijparken kom också att förknippas med de stora demonstrationerna som hölls under 2011 och 2012. Då samlades över hundratusen människor i centrala Moskva för att protestera mot korruption och för fria val.

Ledande i protesterna var unga, välutbildade storstadsbor som med stor säkerhet hade haft det materiellt bättre och fler möjligheteter om de fötts i Europa.

Det här var en tid då det verkade som att någon form av demokratisk förändring var möjlig. Efter demonstrationerna samlades många unga i Gorkijparken. Den blev en bild av hur ett modernt Ryssland, ett Ryssland som brydde sig om sina medborgare, kunde se ut.

Om en sovjetisk park som VDNCh sa till besökaren: Du är liten och makten är stor, så sa den nya Gorkijparken: Samhället är skapat för dig.

I slutänden gick det som det gick. Protesterna rann ut in sanden och Putin blev president igen. Idag är frihetskänsla i parken inte alls lika stark. Våren 2014 hade ortodoxa kyrkan en liten utställning som hyllade familjen där. Gorkijparken var inte längre en oas skild från resten av samhället.

Men Gorkijparken är fortfarande en succé. Den är vansinnigt populär och jag känner inte till någon park i världen som är trevligare. Men fri från staten är den inte. Garage, Moskvas bästa konsthall, har flyttat in i parken i en byggnad som stjärnarkitekten Rem Koolhaas ligger bakom. De kommer att visa intressant samtidskonst. Men de kommer aldrig att ställa ut något som på allvar provocerar Kreml eller ortodoxa kyrkan.

Å andra sidan tog Kreml inte över Gorkijparken trots att den var så populär. Istället använde man erfarenheterna därifrån för att rusta upp VDNCh och göra sin egen park.

Från Gorkijparken lånade man ett demokratiskt designideal som satt besökaren i centrum. Men medan Gorkijparken hade kastat ut nästan allt sovjetiskt, blev historien en viktig del av VDNCh.

Den som besöker VDNCh möts alltså av en blandning av samtida ”urban planning” och sovjetisk arkitektur tänkt att imponera.

Ur högtalarna på området strömmar Radio VDNCh. De spelar nutida pop blandat med sovjetiska låtar, alltifrån musik från populära 60-talskomedier, till skådespelerskan Ljubov Orlovas hyllning till Sovjetunionen.

Det som gör VDNCh till en verklig provkarta på dagens ryska ideologier är att den stora historieparken ”Ryssland -Min historia” nyligen flyttade in i paviljong 57. Det är ett museum som berättar en mycket patriotisk version av den ryska historien. Bakom står bland annat den rysk ortodoxa kyrkan.

Vid ingången till historieparken sitter ett stort porträtt av Alexander II och bredvid honom finns citatet ”Ryssland har bara två allierade, armén och flottan”. Lite längre bort på samma vägg sitter fyra stora porträtt av vad man får förmoda är centrala personer i den ryska historien: Vetenskapsmannen Ivan Pavlov, författaren Nikolaj Gogol, Katarina II och så president Vladimir Putin. Under Putin finns citatet ”Ni sade att Ryssland ligger mellan Öst och Väst. Men det är Öst och Väst som ligger till vänster och höger om Ryssland”

VDNCh gör tydligt vad i Rysslands historia Putinregimen vill framhålla. Det grandiosa sovjetiska, den långa historien med krig och expansion, ortodoxa kyrkans centrala roll och presidentens allvisdom är alla viktiga delar i dagens ideologi. Men en urban internationell stil har också en plats där, om än underordnad.

VDNCh berättar vad den ryska makten vill att nationen ska vara. Tyngdpunkten ligger på det förflutna, men samtiden är inte helt bortglömd.


David Isaksson, frilansjournalist i Moskva

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".