Boschfeber när djävulens målare hyllas i hemstaden

18 min

Flygande fiskar. Monster med stora skovelhjul i käften som matas med människor. Hieronymus Bosch uppfann en egen bildvärld långt före sin tid. Nu pågår en stor jubileumsutställning i s'Hertogenbosch.

Missa inte. Cecilia Blomberg recenserar utställningen i Kulturnytt

Hieronymus Bosch räknas som ett av de stora namnen i konsthistorien. Och som en av de stora gåtorna. Det som finns kvar och som med säkerhet tillskrivs honom är 24 målningar och 20 teckningar. Men det finns inga personliga anteckningar kvarlämnade. Han fick inga barn och han var den enda stora konstnär som levt och verkat i staden s'Hertogenbosch en timmes tågresa från Amsterdam.

Bosch som staden kallas i folkmun, var på Medeltiden en av de viktigaste i Nederländerna, och Hieronymus Bosch levde och verkade där hela sitt liv. Han var en respekterad borgare som gjorde en klassresa upp i societeten med beställning från adel och kungar.

Cecilia Blomberg har besökt s'Hertogenbosch. Promenerat längs den gotiska Katedralens tak och sett skulpturerna däruppe. Känt av Boschyran som greppat staden och framförallt sett utställningen på Nordbrabant's Museum.

Lyssna på hela måndagens P1 Kultur med Måns Hirschfeldt här


Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista