Möt regissören Staffan Valdemar Holm

26 min

HÖR honom om att vara eller inte vara … chef - och om hans brinnande hatkärlek till teatern.

Staffan Valdemar Holm är en av Sveriges främsta regissörer, känd för  genomarbetade uppsättningar av klassiker, men även för sin smak för nyare dramatik. Teaterchef tre gånger om, bland annat på Dramaten.

Holm är född 1958 i Tomelilla, utbildad vid  Lunds universitet och vid Statens Teaterskole i Köpenhamn. 1988 grundade han tillsammans med scenografen Bente Lykke Møller, Nyt Skandinavisk Forsøgsteater i Köpenhamn.

Han var chef för Malmö Dramatiska teater 1994-1999, för Dramaten 2002-2008 och för Düsseldorfer Schauspielhaus ett par år i början av 2010-talet.

Han har regisserat på alla dessa teatrar och på Det kongelige i Köpenhamn, på Nationalteatern i Santiago i Chile, på Operan och Folkoperan i Stockholm – bland annat. Han har ofta iscensatt klassiker: Shakespeare, Strindberg, Schiller, Tjechov, Wedekind – men även nyare dramatiker som Werner Schwab och Roland Schimmelpfennig.

Holm har också skrivit dramatik: Dödskarusellen, Vögelein, Om blott en konung ville komma, Flamman som förtär, En sommarnattsdröm, Hotentotter, Indialand, Sister Midnight…

Just nu är Holm aktuell med sin uppsättning av Friedrich von Schillers Kärlek och politik på Stockholms Stadsteater – och det är första gången han regisserar på den teatern.


Som sitt klipp från Radioteaterbiblioteket valde Staffan Valdemar Holm Rickard III av William Shakespeare i regi av Börje Mellvig. Föreställningen finns att lyssna på i sin helhet här nedan.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".