Shadi Bazeghi gör poesi av krig, fotboll och nya vitvaror

7:12 min

Den danska poeten Shadi Angelina Bazeghi jämförs med litterära superstjärnor som Inger Christensen. P1 Kultur träffar henne i Köpenhamn.

I Danmark har debutanten Shadi Angelina Bazeghi under hösten hyllats för sin diktsamling Vingeslag. Nu översätts delar av den till svenska av Helena Boberg. I samband med det besöker Bazeghi Stockholm för ett samtal med poeten Athena Farrokhzad, arrangerat av tidskriften Kritiker. P1 Kulturs reporter Hilda Ärlemyr har träffat henne på hemmaplan i Köpenhamn.

Shadi Bazeghi föddes i Iran 1974 och kom till Danmark 1986 under Iran-Irak kriget. Idag jobbar hon som lärare i matematik, fysik och kemi. Hon har översatt och introducerat den iranska poeten Forough Farrokhzad för en dansk publik, och debuterade i höstas med diktsamlingen Vingeslag.

I Vingeslags tre långa diktsviter blandas minnen av krighärjade gator och sönderslitna kroppar med kärlek, nya vitvaror och beundran för fotbollslaget FC Köpenhamns spelare Jesper Grønkjær. Diktsamlingen fick ett fint mottagande av danska kritiker och Bazeghis poetiska hantverk jämfördes med Inger Christensens.

Hilda Ärlemyr
hilda.arlemyr@sverigesradio.se


Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".