Om forskaren som blev fotograf och vilket vatten som går att dricka i naturen

24 min

Peter Rosén bytte skrivbordet mot naturen och ligger helst gömd i en låda i skogen i väntan på djur att fotografera.

Att vara naturfotograf handlar om att fånga det där rätta ögonblicket. Att vara på rätt plats vid rätt tillfälle, och det kräver många timmar ute i naturen. Peter Rosén brukar resa till gränsen mellan Ryssland och Finland, där han lägger upp ett gömsle… och väntar.

– Ja, vi hoppar in i en liten låda… Vi har förberett så djuren inte ska känna så mycket av vår lukt och vi sitter tysta där så de inte ska märka så mycket utav oss. Och de placerar vi på ett fint ställe, där vi tror att djuren ska dyka förbi. Och väntar vi tillräckligt länge kommer oftast djuren fram. Och då är det som att sitta i en meditativ känsla i flera dygn på raken. Som då helt plötsligt bryts av att djuret plötsligt finns där framför en och adrenalinkicken kommer då man blir totalt fokuserad på att fånga bilden på det där djuret. Det är en riktigt häftig känsla, säger Peter Rosén.

Ute med P1 är i det fjärde programmet i Abisko, en by omgiven av storslagna fjälltoppar – mellan Torneträsk, skandinaviens största fjällsjö och den u-formade dalen som kallas Lapporten och i Abisko börjar Kungsleden.

Harriet Hultin från Svenska överlevnadssällskapet berättar om vilket vatten som går att dricka i naturen, och så minglar vi på Vildmarksmässan i Stockholm.

Programledare: Linnea Luttu.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.35
    Neil Young - Razor Love
    Album: Silver And Gold
    Kompositör: Neil Young
    Bolag: REPRISE
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".