Ett avsnitt från Kulturnytt i P1
59 min
P1 Kultur måndag 21 mars
Mån 21 mar 2016 kl 13:00
Vad innebär de upptinade relationerna mellan Kuba och USA för kulturlivet? Fredrik Wadström skildrar det nya Gulag i Ryssland. Och samtal om Ebba Witt-Brattströms nya bok där kärleken tagit slut.

Idag kommer litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattströms roman Århundradets kärlekskrig ut, en dialog med Märta Tikkanens verk om äktenskapet med en alkoholiserad make. Men här handlar det om det kalla och vassa slutet på ett äktenskap där inte annat än hårda ord återstår. Rakel Chukri, kulturchef på Sydsvenskan och Jenny Maria Nilsson, kulturskribent pratar om romanen.

Under söndagen landade USAs president Barack Obama i Havanna, som en fortsättning på de återupptagna relationerna mellan Usa och Kuba. Ulla Strängberg har besökt landet och träffat författaren Leonardo Padura för att prata om hans författarskap och om vilket svängrum man har idag på Kuba. Lotten Collin, vår Latinamerikakorrespondent medverkar, hur kan upptiningen påverka kulturarbetarnas vardag?

Fredrik Wadström skildrar i ett reportage det nya Gulag i Ryssland. Personer ur kulturlivet berättar om oberoende röster som döms till fängelse för att tystas.

I dagens obs-essä diskuterar konstvetaren Linda Fagerström vilken betydelse det har för samtidskonsten att den privata konstsamlaren fått större makt i konstvärlden. Som på Museo Gucci, i Florens.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Minna Grönfors

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".