Purim - från Stora synagogan i Stockholm med rabbi Ute Steyer

Här finns inget ljud

Purim firas till minne av judarnas räddning undan utrotning i det gamla Persien med läsning av boken Ester, maskerad, sång och skratt. Gudstjänsten leds av Ute Steyer och Isidoro Abramowicz.

För första gången i Sveriges Radios historia sänder vi en judisk högtidsgudstjänst. Det blir en halvtimmes direktsändning i P1 av högtiden Purim från Stora synagogan i Stockholm.

Purim-högtiden är en glad fest, ja en karneval. Barn och äldre klär ut sig och firar den modiga drottning Ester och hur hon räddade sitt folk från härskaren Xerxes och hans tjänare Haman. Så den judiska gudstjänsten denna kväll innehåller de traditionella momenten, läsningar, liturgisk sång och böner. Men också utklädda barn som skramlar med instrument och ropar högt varje gång den onde Haman nämns i läsningen. Enligt rabbi Ute Steyer är den här historien högst aktuell även idag.

– Esters bok är ju speciell, i och med att den inte nämner Gud en enda gång. Ändå innehåller den gudomliga ingripanden. Själva berättelsen är av samma slag som berättelsen om Scheherazade i Tusen och en natt.

På frågan om vad som är budskapet i Esters bok säger Ute Steyer att det är flera saker.

– För det första är Ester en stark kvinnofigur, en som tog initiativ. Det gäller också Xerxes första hustru Vashti, som enligt berättelsen mer eller mindre bad sin make att ”fara och flyga”. Men även om historien mer framställer det som att det var Esters adoptivfar Mordechai som räddade det judiska folket så är det Ester som är den verkliga huvudpersonen.

– För det andra är det ju så att även om historien är två – ja nästan tre tusen år gammal, så finner man här hur det judiska folket hamnar i en situation där de möts av antisemitism och hot. En situation som tyvärr är densamma idag.

Ester svarade: ”Om jag har vunnit din ynnest, min konung, och om du så finner för gott, är min bön att du skänker mig livet och min önskan att du skonar mitt folk.

Medverkande

Rabbi Ute Steyer
Kantor Isidoro Abramowicz
Semmy Stahlhammer, violin
Isabel Blommé, cello
Svenska textläsare: Mette Göthberg, Mikael Cohen  

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.05
    Isidoro Abramowicz, Sång, Semmy Stahlhammer Violin, Isabel Blommé Violoncell - Ze Hayom Yom Purim
    Kompositör: Trad
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".