Grötens renässans

30 min

Systrarna Jana Fröberg och Vanda Lönngren är galna i gröt. De har jagat världen runt efter grötens ursprung, historia och alla dess uttryck.

Och så har de sökt svaret på den knepiga frågan: Vad är gröt?

– Jag tror att det inte finns nån i hela världen som nånsin har tänkt så mycket på frågan som vi, säger Jana.

För gröt görs på allt möjligt. På sädesslag, potatis, ärter, linser, gammalt bröd, majs och keso.

Kanske är gröt världens äldsta maträtt. Innan vi gjorde bröd gjorde vi gröt.
Systrarnas jakt på grötens historia tog sig ända till Syrien, till de trakter där sädesodlingen en gång började, i det gamla Mesopotamien. Och självklart till grötkoknings-VM i Skottland.

Jana och Vanda berättar om den finska påskspecialiteten memma. Och hur man ska röra i gröten. Åt vilket håll. Och med vad man ska röra. Syrad gröt är det senaste de nördat på.

I programmet får vi också massor av gröttips från paret bakom Green Kitchen Stories – blogg och kokböcker – Luise Vindahl och David Frenkiel, som verkligen gillar gröt. I alla dess varianter.

– Det viktiga är toppingen, säger de.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".