Möt mästaren Hieronymus Bosch och följ med till Frågornas bibliotek

59 min

Han har gått till historien som en mästare på att skildra Helvetet. Han var surrealist 400 år innan Salvador Dali ens var född. Följ med Mats Arvidsson in i Hieronymus Boschs magiska bildvärld.

P1 Kultur tar påskledigt några dagar och under tiden bjuder vi på ett långt program om den flamländske konstnären Hieronymus Bosch. En målare  ensam i sitt slag, unik i sin egen tid och i hela konsthistorien. I år det 500 år sedan han dog. Något som firas stort i hemstaden s'Hertogenbosch där han levde och arbetade hela sitt liv.

Ingen vet särskilt mycket om hans liv, men det har spekulerats desto mer. Om förebilder och inspirationskällor. Om förhållandet till kyrkan och om moraliska avsikter. Men mycket är spekulationer eftersom Hieronymus Bosch inte lämnade några dagoboksanteckningar efter sig och inte heller fick några barn. Det man vet finns i målningarna och så vet man att han gifte sig rikt och blev medlem i av ett medeltidens finaste ordenssällskap.

Så missa inte Mats Arvidssons resa in i Boschs speciella värld fylld av flygande fiskar, konstiga maskiner och människor som kämpar i helvetet.

I P1 Kulturs första påskspecial dessutom en återutsändning av författaren Henrik Nilssons essä om Frågornas bibliotek. En plats som istället för att samla all mänsklig kunskap, rymde allt man inte visste, frågorna som ännu inte hade blivit besvarade; vetenskapens vita fläckar och olösta problem.


Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista