Ett avsnitt från Teaterprogrammet
25 min
Möt skådespelerskan Marie Göranzon
Fre 25 mar 2016 kl 19:03
Skådespelerskan Marie Göranzon om skådespelarmoral, om att bli klappad i baken som ung på Dramaten och om att kanske sluta arbeta nu…

Marie Göranzon har varit verksam som skådespelerska i över 50 år och gjort ett rad stora roller på Dramaten. Just nu kan man se henne i titelrollen i Kung Lear av Shakespeare på Uppsala Stadsteater.

 

Marie Göranzon är född 1942 i Linköping. Hon utbildades på Dramatens elevskola i mitten av 60-talet och har därefter tillhört Dramatens ensemble – även om det också blivit en del film och tv-roller under åren.

Och på scenen har hon gjort nästan allt; Ofelia i Hamlet, Fröken Julie, modern i Lång dags färd mot natt, hon har spelat Norén många gånger och andra samtida dramatiker som Kristina Lugn, Jonas Gardell och Bodil Malmsten. Hon har arbetat med regissörer som Alf Sjöberg, Ingmar Bergman, Per Verner Carlsson och Stefan Larsson.

Hon har fått flera teaterpriser för sitt arbete: både Guldmasken och Thaliapriset.

Och just nu kan man se henne i titelrollen i Shakespeares Kung Lear på Uppsala Stadsteater, i regi av Linus Tunström.

Som sitt klipp från Radioteatern valde Marie Göranzon Medea av Euripides. Just den versionen med Ulla Sjöblom, från 1972, finns inte tillgänglig av upphovsrättsliga skäl.

 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".