”Pelléas och Mélisande” av Claude Debussy

Här finns inget ljud

Claude Debussys enda opera innehåller ett klassiskt triangeldrama med omöjlig kärlek, svartsjuka och till och med mord. Men också fantastiskt vacker och drömlik musik.

Den offentliga generalrepetitionen av Claude Debussys opera Pelléas och Mélisande genomfördes den 27 april 1902 och slutade i kaos. Ett falskt programblad som påstod att det här var en komisk historia började cirkulera, man hade till och med angivit var man skulle skratta. Publiken gick på det och det blev ett förfärligt liv i salongen. Publiken tyckte i och för sig att texten var rolig, men musiken begrep de sig inte på och i fjärde akten började det närma sig tumult och polis fick ingripa. Det hela slutade med att kapellmästaren satt i ett hörn och grät och Debussy själv låste in sig på ett rum.

Hur konstigt det än kan verka så gick det mycket bättre vid den egentliga premiären ett par dagar senare och operan gick snart för utsålda hus.

Men någon komisk opera är detta sannerligen inte. Det handlar om de undergångsdömda Pelléas och Mélisande som förenas i en omöjlig kärlek. Mélisande har gift sig med Pelléas halvbror Golaud. Golaud blir galen av svartsjuka och mördar till slut sin halvbror, vilket i sin tur leder till att Mélisande sörjer ihjäl sig.

En dyster berättelse om svartsjuka, mörker och brodermord som Debussy satte musik till efter Maurice Maeterlincks skådespel.

När operan nu sätts upp på Kungliga Operan i Stockholm är det under ledning av regissören Keith Warner och med Kerstin Avemo och Jacques Imbrailo i titelrollerna.

Opera i fem akter (1902).
Libretto: Maurice Maeterlinck.
I rollerna:
Pelléas - Jacques Imbrallo.
Mélisande - Kerstin Avemo.
Golaud - Fredrik Zetterström.
Arkel - Anders Lorentzson.
Yniold - Emelia Utter.
Geneviève - Katarina Leoson.
Kungliga Hovkapellet.
Dirigent: Franck Ollu.
Regi: Keith Warner.
Direktsändning från premiären på Kungliga operan, Stockholm.

Programledare: Per Lindqvist och Lisa Wall.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".