Påskmusikdagen: Uruppförande med Kroumata och Mikaeli Kammarkör

Här finns inget ljud

Den här konserten är den sjätte ur P2 Lives sju timmar långa direktsändning från Europeiska Påskmusikdagen. Resan tar oss till England, Tjeckien, Irland, Danmark, Spanien, Sverige och Polen!

Det är inte så vanligt att kompositörer startar sin karriär med en så stor och svår musikform som oratoriet, men redan vid uppförandet av sitt Requiem 2007 kände Mattias Sköld att forumet passade honom och några år senare följde ett Juloratorium. Ett antal elektroakustiska kompositioner senare kom en vän i slagverksgruppen Kroumata till honom med en idé och en beställning… Här hör vi resultatet!

Orkestern utgörs av slagverksensemblen Kroumata, som spelar "utan slammer och buller" på tonande slagverk som marimbor, xylofoner och pukor. En synth är också med på ett hörn. Den tar funktionen som orgeln annars brukat ha i passionerna från barocken.

I sin Johannespassion samarbetar Mattias Sköld med Mikaeli Kammarkör och dirigenten Anders Eby. Tvärtom mot de historiska passionerna så låter han kören sköta hela historieberättandet.

Mattias Skölds Johannespassion
Solist: Love Enström, tenor.
Mikaeli kammarkör, Stockholm.
Kroumata.
Dirigent: Anders Eby.
Uruppförandet 3/4 2015, Adolf Fredriks kyrka, Stockholm.

Programledare: Sofie Almroth och Edward Klingspor.

Musik som spelats i avsnittet

  • 22.06
    Love Enström (Tenor), Mikaeli Kammarkör (Kör), Kroumata (Ens), Anders Eby (Dirigent) - Johannespassion
    Kompositör: Mattias Sköld
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".