Bensin i blodet

58 min
Onsdagens P3 Kultur luktar svettigt bilsäte, bränt gummi och blyad bensin - för nu letar vi oss in mot motorromantikens nollpunkt.

Reportern Teresa Axner åker hem till Västerås för att för första gången uppleva Power Big Meet inifrån. Följ med på en odyssé  kantad av motormullertävlingar, indianfjädrar, traditionella raggarvästar av skinn, rätttrogen rockabilly och sydstatsflaggor till bilkulturens kromade hjärta.

Vi ringer upp författaren, dokumentaristen och sunkkulturvurmaren Bo Sjökvist som gjorde det gripande Eddie Meduza-porträttet  för ett rejält kunskapslyft om Eddie, eller Errol Norstedt som han egentligen hette. Hur stort är det kulturella arvet efter Eddie Meduza – och varför återupprättas hans rykte nu?

Onsdagens program bjuder dessutom på lanseringen av den helt nya sporten Nerd Rage Debating. Denna påminner om de publika och strikt regelstyrda diskussioner som bland annat kan ses på universitet i Oxford. Dagens match är mellan P3 Kulturs Teresa Axner och lyssnarnas representant Billy Rimgard och ämnet det debattsportas över är huruvida Francis Ford Coppolas filmatisering av Dracula är ett flämtpekoral eller inte.

Det är också premiär för miniserien ”P3 Kulturs sommarklassiker”, där vår reporter Märta Myrstener sprider nytt ljus över saker som bara funkar på sommaren. Första delen handlar om musikaliska sommarplågor – och i sin research hittar Märta en hel sommarplågefabrik i Värmland, styrd av den märkligt okände mogulen Marcus Neonberger, som blivit utpekad att vara ”Internets Bert Karlsson”.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.02
  TWO DOOR CINEMA CLUB - COME BACK HOME
  Album: COME BACK HOME
  Kompositör: KEVIN BAIRD, SAM HALLIDAY, ALEX TRIMBLE
  Bolag: KITSUNÉ
 • 11.00
  CIARA - WORK
  Album: FANTASY RIDE
  Kompositör: MARCELLA ARAICA, MISSY ELLIOTT, CIARA P HARRIS, N HILLS
  Bolag: LAFACE