Veckans ord: Kopplad

3:10 min

Är du bort-kopplad eller upp-kopplad? Katarina Wikars läser i The New York Review of Books om det nya godisfärgade opiumkriget och ser fotografier på brudpar som blivit av med sina mobiler.

En fri människa har inte hund, sa Strindberg. Man kan ju inte annat än undra vad han hade sagt idag.

På bussen släpper en 18-åring inte blicken från sin mobil på 25 minuter, en pensionär vill ha hennes plats, hon reser sig som i trance tittar fortfarande oavbrutet på skärmen. På middagar sitter man tillsammans med vänner som ger en ca 50% av sin uppmärksamhet då det allt som oftast pågår något parallellt inne i mobilen. Det här har det tjatats om i många år nu, om fomo, fear of missing out, rädslan att missa något, om teknologi hand i hand med psykologi, som på allt mer raffinerade sätt gör oss beroende, som gamla nikotinister allihop. Det finns ett fotoprojekt av Eric Pickersgill på nätet förstås som heter Removed, där han helt enkelt tagit ifrån människor deras mobiler, och fryst dem i den positionen. Det kan vara till exempel ett brudpar, helt isolerade i varsin instagramdelning av det redan upplösta ögonblicket, tänk er själva, en morgon på tunnelbanan där någon samlade in alla mobiltelefoner och sa frys! Hur konstiga vi alla skulle te oss, för varandra och för oss själva.

 Det är som en gammal åttiotalsfilm av David Cronenberg där teknologin muterade och blev nya kroppsdelar. Tittade man för mycket på dåliga videofilmer kunde man få en köttig lucka i magen, och stoppa in kassetterna direkt. Vad händer med ett samhälle, frågas det i en anmälan i The New York Review of Books där människor går gatan fram stirrande in i sina mobiler istället för att som förr ta in omvärlden? Uppkopplad eller nedkopplad, men likförbannat kopplad. En före detta produktutvecklare på Google, Tristan Harris, håller föredrag på You tube, och efterlyser en teknologi där exempelvis Gmail eller Facebook frågar dig hur mycket tid du tänkt tillbringa där och talar om för dig när du är vid gränsen. Att spelen själva kan radera sig när det visar sig att de är för beroendeframkallande, kan det vara framtiden. Det är intressant tanke, att vi fick för mycket frihet och inte klarade av den, appar som kontrollerar andra appar som vi inte kan kontrollera själva.

 Jacob Weisberg som skrivit artikeln i The New York Review of Books menar att ju mer man läser om detta ämne ju mer får man känslan av att vi är mitt i det nya opiumkriget, där missbruk är en explicit kommersiell strategi men den här gången skriver han har langarna godisfärgade appar med sig.

Det tål att tänka på, att dela med sig av till andra - kopplade.

 

 

 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".