Den borttappade jojken

30 min

Hjärntvätt, dödshot och syndastämpel när kyrkan förtryckte samisk kultur. Nu erkänner kyrkan sina synder i sin vitbok. Och samer återtar den borttappade jojken.

Extralyssning! Podd om den samiska kulturaktivismen längst ned i artikel

När Katarina Rimpi var liten jojkade hennes farmor bara en gång för henne. Annars hyschade hon och andra vuxna när någon försökte jojka. Att jojka var syndigt och skamligt.

Svenska kyrkan ger nu ut en vitbok som handlar om hur kyrkan  förtryckt samerna och den samiska kulturen.

Simon Marainen kallar det för hjärntvätt.

-När man alltid får höra att du är helt värdelös och helt dum och din kultur är inte värd nånting, din religion är bara hednisk och ful, det passar inte in. Man orkar inte stå emot. Att trycka ner nån så, det är det som är hjärntvätt för mig.

I kristnandet av samerna medverkade kyrkan sen 1600-talet till att förfölja, straffa samer för vad man kallade trolldom. Dit räknades bland annat nåjden, spåtrummorna och jojken. De flesta trummorna brändes och förstördes. Jojken höll också på att försvinna.

Det är många släktberättelser och samisk historia som gått förlorade när jojken stämplades som syndig.

Men eftersom man burit den i sina kroppar har den ändå lyckats överleva och idag finns det trots allt jojkare som för traditionen vidare och utvecklar den. I kulturreportaget av Helene Alm möter vi tre av dem; Katarina Rimpi, Johan Märak och Simon Marainen.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".