Våldet minskar trots oro om motsatsen (R)

20 min

Kriminologisk forskning och statistik pekar på att våld generellt sett minskat i Sverige de senaste 20 åren. Samtidigt finns en uppfattning ute i samhället om att våldet tvärtom ökar.

Enligt medieforskaren Ester Pollack, docent i journalistik vid Stockholms universitet, blir det allt vanligare med våld och brott i dagens medierapportering.

– Våld och brott uppmärksammas och prioriteras i media och det är inte alltid lätt att veta att verkligheten inte alltid stämmer överens med mediabilden.

Felipe Estrada är professor i kriminologi vid Stockholms universitet. Han menar att barn och ungdomar måste undervisas i källkritik.

– Vi måste också värna den seriösa journalistikens källkritik, ifrågasätta de här desinformationskanalerna som används i politiska syften.

På lång sikt minskar alltså våldet generellt sett, men i vissa områden och inom vissa befolkningsgrupper förekommer en större brottslighet än i andra. Felipe Estradas nästa forskningsprojekt kommer att handla just om våldets ojämlikhet.

–  Ett stort problem är att brottsligheten, precis som andra välfärdsförhållanden, är ojämlikt fördelad och att denna ojämlikhet tilltar i stället för att minska, säger han.

Han ska snart börja studera brottslighetens fördelning i befolkningen och mellan olika bostadsområden i Sverige.

– Jag är helt säker på att du kan fortsätta hitta uttalanden från polis och pressklipp som visar att de förekommer allvarlig brottslighet i vårt land. Det gör det trots att dessa fall inte ökar för varje år som går, säger Felipe Estrada efter lyssnarreaktioner på programmet som sändes första gången i februari 2016.

Reporter: Niklas Zachrisson
Niklas.zachrisson@sverigesradio.se


Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".