P1 Kultur tisdag 29 mars

59 min

Om att - bokstavligen - skriva som en häxa; om en mystisk upphittad lapp med texten: ”Nuet är så litet. Jag får inte plats i det längre” och om en 2500 år gammal klassiker, Medea.

Till hösten startar Akdemin Valand i Göteborg en häx-skrivarskola. Kursen kommer att kretsa kring teman som tabu, vansinne och identitetsskapande hos unga kvinnor och ser häxan som en möjlig feministisk position. Hör Johanne Lykke Holm, lärare på Akademin Valand. 

En dag hittar journalisten Richard Dinter en bok i tunnelbanan. Han tar upp den och hittar, längst bak, en lapp med två handskrivna rader som sen inte lämnar honom. Första raden lyder: "Nuet är så litet".

Vad är ett nu? Vad är minne? Och hur skiljer sig synen på nuet och minnet ur ett filosofiskt och ett neurovtensakpligt perspektiv? I sitt reportage försöker Richard Dinter tillsammans poeter och hjärnforskare förstå vad raderna på lappen längst bak i boken på tunnelbaneperrongen kan betyda.

Den 2500 år gamla klassikern Medea spelas fortfarande flitigt. I vår har vi kunnat se den som både dans, opera och teater. Men går det att förstå den obegripliga handlingen, att kvinnan dödar sina barn? Den frågan ställer Ulla Strängberg i veckans Klassiker, om Medea.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".