P1 Kultur onsdag 30 mars

59 min

Kan kultur fungera som hjälp att känna sig välkommen till ett nytt land? Feministiska texter då och nu. Och vad har Calvino och algoritmer gemensamt?

Kan kultur fungera som hjälp att känna sig välkommen till ett nytt land?  I ett reportage av Robin Jonsson besöker vi platser där asylsökande kan ta del av eller delta i kulturella verksamheter. I Tyskland är initiativen många och aktivismen utbredd, berättar vår korrespondent Daniela Marquardt.

Nystart för Verket som värker! Sofia Olsson har träffat Erika Höglund som inte kan glömma Kvinnorummet av Marilyn French och har de första understrykningarna från 1979.  Hilda Ärlemyr å sin sida pratar med unga feminister som har läst författarinnan Chimamanda Ngozi Adichies bok "Alla borde vara feminister" och funderar över vad den kan ge.

Och vad har Calvinos "Om en vinternatt en resande..." med algoritmer att göra? Torbjörn Elensky har i dagens Obs-essä den i ena handen medan han fördjupar sig i Franco Morettis test att analysera litteratur med hjälp av just algoritmer.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Minna Grönfors


Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".