Norska kraftpengar formar OS-vinnare

24 min

Bra vägar, fina skolor och stor inflyttning av unga. I norska Meråker har man allt som svenska glesbygdskommuner drömmer om. Det är möjligt tack vare pengar från vattenkraften.

Många svenska debattörer och kommunpolitiker framhåller Norge som en förebild när det gäller att hålla hela landet vid liv.

Vattenkraftspengarna är en viktig faktor för den norska glesbygdens välstånd. I Norge går nämligen pengar från vattenkraften tillbaka till de kommuner där vattenkraften finns.

För lilla Meråker i norra Norge handlar det om miljonbelopp. 

Kommunen tar emot fyra olika intäkter från vattenkraften. En fastighetsskatt, både på själva vattenkraftverken och på strömlinjenätet. Förutom det ger också koncessionsavgifter och naturresursskatter intäkter.

Totalt håvar Meråker med sina 2500 innevånare in mellan 18 och 25 miljoner kronor per år. 

För vattenkraftspengarna har kommunen byggt upp en idrottsskola av världsklass. Den har fostrat många OS-vinnare och skidstjärnor, bland andra Frode Estil och Petter Northug.

- Solen skiner alltid över Meråker, skojar Kari Anita Furunes, centerpartistisk ordförande i Meråkers kommun.

Men systemet med vattenkraftspengar är under lupp i Norge. 

I Norge, liksom i Sverige, pratar man om att slå ihop län till större regioner. Nord Tröndelag, där Meråker ligger och Sör Tröndelag kan bli ett storlän.

Samtidigt pågår en diskussion om hur man ska fördela vattenkraftspengarna i de 23 kommunerna i Nord Tröndelag.

- Det är städerna i länet som vill ha mer av småorternas vattenkraftspengar, säger Kari Anita Furunes.


Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista