Mamma på egen hand

81 min

Hur gjorde du? Raggade du rätt på nån som kunde göra dig med barn? Eller åkte du till Danmark? Eller bad du en killkompis ställa upp när längtan efter att bli mamma blev stor.

På fredag, 1 april, kan du som ensamstående kvinna i Sverige lagligt välja insemination istället. Och sjukvården betalar. Precis som för gifta par, registrerade partner och sambor som söker hjälp från den svenska sjukvården.

Det är en kontroversiell fråga som diskuterats länge innan beslutet kom. Men i januari i år sa Riksdagen ja till insemination eller som det heter - assisterad befruktning.

Går du i mammatankar just nu? Eller hade du inte tid att vänta på lagen utan har fått hjälp på egen hand? Hur svårt är eller var beslutet? Vad sa ditt barn när du berättade?

Och du som är man, kan du tänka dig donera din sperma anonymt och inte veta om du har barn? Och du som är ett så kallat donatorbarn – hur är det?

Experter tror att det blir en boom nu, att det finns ett uppdämt behov och att många vill bli inseminerade i Sverige. Så ikväll vill vi höra vad du tänker och tror om lagen och vad som händer nu? Om valen och kvalen att få barn på egen hand.

Ring 099-110 90 till Karlavagnen och prata med Pernilla Arvidsson. Programmet startar 22.12 eller när radiosporten är klar. Men slussen öppnar som vanligt kl 21.00. Du kan redan nu skicka iväg ett mejl till karlavagnen@sverigesradio.se eller gå in på vår sida på Facebook eller på Twitter och Instagram: @P4Karlavagnen.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".