Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
23 min
De dödas liv: Jane Austen attackeras av zombies och en robot spelar huvudrollen
Fre 04 mar 2016 kl 13:02
P1 Kultur pratar zombies, apropå en filmpremiär med systrarna i 1800-talsromanen "Stolthet och fördom" som mördarmaskiner. Och så om en annan ny film där androiden Geminoid F tar bladet från munnen.

Mer om robotfilmen med Geminoid F:

Från Blade runners ledsna androider som sörjde en barndom de aldrig haft, via SVT:s hushållshubbotar och diverse slå-och sparka-transformers till Geminoid F, som spelar en av huvudrollerna i den japanska filmen Sayonara av Koji Fukada.

Det här är första gången i filmhistorien som en robot spelar sig själv. Står med i eftertexterna bland skådespelarna som just Geminoid F.

Två unga kvinnor ensamma i ett hus på landsbygden efter den ultimata katastrofen då hela Japans befolkning ska evakueras. En människa och en maskin eller två vänner? Den här roboten är en gammal modell, har varit med sedan Tanya var liten, minns hela hennes barndom, för en robot är inte programmerad att glömma någonting.

Är inte det smärtsamt att inte glömma? frågar Tanya. Jag vet inte, svarar roboten. Jag har aldrig upplevt glömska.

Katarina Wikars ser filmen tillsammans med producenten Freddy Olsson som upptäckte den på Tokyo Film Festival.Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".