Ett avsnitt från Opera i P2
"Maskeradbalen” av Giuseppe Verdi
Lör 26 mar 2016 kl 17:55
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Verdis skildring av attentatet mot kung Gustav III på en maskeradbal på Operan 1792. Verdi ville dock inte slaviskt följa verkligheten och lät kungen bli förälskad i sin mördares hustru.

I operaklassikern Maskeradbalen ville Giuseppe Verdi skildra attentatet på Gustav III vid en maskeradbal på Operan i Stockholm 1792.  Men censuren i 1800-talets Italien tyckte det var otänkbart med ett kungamord på operascenen och Verdi fick motvilligt göra om huvudpersonen till en guvernör i Boston.

I dag framförs operan oftast i svensk miljö, och så är det också i Malmö Operas uppsättning där den italienske regissören Leo Muscato låter Maskeradbalen utspelas under några dagar i Stockholm 1792. Verdi följde inte historien slaviskt utan lät Gustav III bli förälskad i sin mördare Anckarströms hustru Amelia… När uvertyren drar igång och ridån till denna föreställning går upp får vi se de tre huvudpersonerna i en vänskaplig och harmonisk scen – och en text projiceras:”Det var en gång en kung, hans närmaste vän, en kvinna – som de båda är förälskade i…Verdis drama kan börja…

Opera i tre akter.
Libretto: Antonio Somma.
I rollerna:
Gustav III - Thiago Arancam.
Anckarström - Igor Bakan.
Amelia - Oksana Kramareva.
Ulrica Arfvidsson - Ewa Wolak.
Oscar - Sofie Asplund.
Christian - Phil Gerrard.
Horn - Thomas Hildebrandt.
Ribbing - Stefano Olcese.
Malmö operas kör och orkester.
Dirigent: Pier Giorgio Morandi.
Regi: Leo Muscato
Direktsändning från Malmö opera.

Programledare: Erik Mikael Karlsson och Lotta Malmstedt
Producent: Lotta Waldenmark

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".