Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:17 min
Johan Bergendorff: Kinafläsk utan antibiotika i sötsur sås
Mån 07 mar 2016 kl 10:00
Utrikeskrönika den 7 mars 2016. Peking.

Peking måndag. Hälften av jordens grisar finns i Kina, fler än 700 miljoner stycken. Jag träffade några tusen av dem igår hos en uppfödare i huvudstadens utkant. Extremsöta småkultingar som jag inte kunde motstå att klia bakom örat och så deras gigantiska svinfula mammor.

Jag hade blivit varnad, du kommer bli vegetarian på kuppen. Men faktum är att de här nassarna mådde riktigt bra, utan avbitna knorrar i rena stallar och med gått om plats och möjlighet att böka runt för de flesta. Det stank inte ens, för här användes en japansk bakteriekultur som höll dyngan nästan luktfri. Jag har varit hos åtskilliga grisbönder i norden, det var inte bättre där, ibland sämre.

Jag frågade uppfödaren Zhou Chunsheng, en vänlig man i 60-årsåldern som bjöd på grönt té och cigaretter, om han använde mycket antibiotika i fodret? Nej det är bara dyrt och dåligt för djuren, det klarar man sig utan om man sköter dem väl.

Dagen före träffade jag en av forskarna som i höstas gav världen skrämselhicka. Media varnade för den moderna medicinens apokalyps, en återgång till tiden före penicillin.

De kinesiska forskarna hade upptäckt en snabb spridning bland grisar och människor av resistens mot Kolistin, den sista antibiotikgruppen där man ännu inte sett några problem med motståndskraft och därför också det sista halmstrået för patienter med svåra multiresistenta infektioner. Men Kolistin används också flitigt av kinesiska uppfödare för att få svinen att växa snabbt och kunna ha dem tätt utan stora sjukdomsutbrott.

Många bönder i Europa, fast inte svenska, är också pigga på att ge grisarna mycket antibiotika för att som det heter "förebygga sjukdom". Problemet är att det samtidigt gör oss människor sjukare. I Danmark är antibiotikaresistenta MRSA-bakterier från den gigantiska svinindustrin ett allt större problem på sjukhusen.

I EU är hårdare regler på gång. Kinas myndigheter har också börjat titta på problemet, men det går väldigt långsamt i förhållande till faran för människors hälsa. Hur mycket är tokbillig fläskfilé värd kan man undra? Det är ju inte så att folk skulle svälta ihjäl om grisproduktionen skedde utan livsviktiga mediciner?

Nu har även en del danska grisbönder testat på helt antibiotikafri uppfödning för fläskexport till USA. Det går svinbra.

Den kinesiske grisbonden Zhou Chunsheng har en egen lösning. De få gånger suggorna och kultingarna är sjuka brukar jag ge dem traditionell kinesisk örtmedicin som förstärker immunförsvaret, säger han.

Det vore väl bra om Kinas läkare lyssnade på honom också. Hälften av jordens antibiotikapiller knapras av kineser. Det mest helt i onödan mot vanliga virusförkylningar.

Min tolk hade precis fått ett recept utskrivet. Jag varnade henne. Du blir bara sjukare av att äta dem eftersom du slår ut dina goda bakterier i magen och gynnar de resistenta.

Det behövs en medicinkulturrevolution lite varstans, uppenbarligen.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".