Trita Parsi – från utanförskap i förorten till maktens korridorer i Vita huset

45 min

Svenska Trita Parsi är en av världens främsta Irankännare och en nyckelspelare i den amerikanska diplomatiska strategin gentemot Iran. Men vägen till den politiska makten har varit lång.

Trita Parsi är grundare av organisationen NIAC i USA – Nationella Iran-Amerikanska rådet – och en prisbelönt författare för sina böcker om Mellanöstern. Bland annat har han fått Grawemeyer Award för att hans idéer bidrar till att förbättra världen. 

Han hade en stor inverkan på den amerikanska strategin i förhandlingarna om kärnavtalet med Iran, och är en återkommande gäst i Vita huset och på tv-kanaler som CNN, BBC och Al Jazeera. 

Trita Parsi föddes i Iran, men kom till Sverige som 4-åring med hela familjen efter att hans pappa hade torterats av regimen. Pappan var en inflytelserik professor i religionshistoria och familjen kom till Uppsala där han blivit erbjuden en gästprofessur.

I Söndagsintervjun i P1 berättar Trita Parsi bland annat om uppväxten i förorten Gottsunda, med en känsla av att vara förskjuten från det svenska samhället. Men också om sin väg till maktens korridorer i USA. 


Kontakt

Mail: sondagsintervjun@sverigesradio.se
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".