Feministisk konstscen i Los Angeles på frammarsch

12 min

I Los Angeles växer den feministiska konstscenen och vinner ny mark. Vi besöker Women center for creative work , som 2015 utsågs till den viktigaste oberoende kulturinstitutionen.

Just nu går det att se den berömda fotografen Catherine Opies verk i två olika utställningar i Los Angeles, på Hammer Museum och Moca Museum of Contemporary Art. 

För gräsrötterna har Women center for creative work i Echopark blivit viktig. Vår Kulturkorrespondent Lisa Bergström åkte dit och träffade Emily Walwoth som säger att konstvärlden i Los Angeles, precis som alla andra delar av samhället, styrs av män och att den här platsen svarar mot det.

- Vi hade en diskussion om vi skulle inkludera även männen, men våra medlemmar ville inte det. De känner sig trygga så här att de kan skapa i fred, berättar Emily Walwoth.

Några kvarter bort i ett lummigt villaområde ligger The Other Wilde där Rachel Berks säljer konst, designade kläder, kuddar och smycken från konstnärer med en feministisk inriktning.

- Det som gått bäst hittills är en t-shirt med trycket The Feature is female. En tröja som trycktes upp för att stödja de kliniker i USA som säljer preventivmedel och utför aborter, och som varit utsatta för hot och trakasserier.

Ett reportage av Lisa Bergström.

Lyssna på hela måndagens P1 Kultur med Måns Hirschfeldt här


Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista