"Jag har aldrig haft en problemhund"

44 min
Många hundägare försöker få hunden att passa in i sin värld. Men vad händer när det inte funkar och varför ska man kämpa med en "problemhund"? Schäferuppfödaren Marcella Nilsson berättar om Bosko.

Lyssnaren Linnea Jönsson får hjälp av poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt som undrar vilken hundras hon bör välja och programledarna Maria Hedqvist och Gurgin hör berättelsen om den speciella schäferhanen Bosko.

Marcella Nilsson, ägare till fem schäfrar och hundförare inom Securitas, berättar om Boskos oönskade beteenden och hur hon accepterar honom för den han är.
- Man måste skydda sina hundar från vissa situationer, kliva fram och ta ansvaret. Hunden är som den är och det är bara att acceptera det. Man ska inte ta det hunden gör personligt, säger Marcella Nilsson.

Poddens hundpsykolog menar att hundar som haft det svårt och sedan knyter sig an till en person som den finner lugn hos kan gå genom tak och väggar för att inte mista den personen. Men när är det egentligen läge att omplacera eller avliva en hund med oönskat beteende?  
- Jag tror att det finns ett hem för alla hundar, men man hittar inte alltid de hemmen. Det finns självklart en risk att de hamnar i fel hem där personen saknar kompetens eller skicklighet, säger Eva Bodfäldt.