Belgare och schäfer - Personliga betraktelser

45 min

VBV-gänget möter domaren och hundsportaren Pia Brygård som delar med sig av sina insikter om belgaren och schäfern och skillnaden mellan att träna dessa.

Pia Brygård, aktiv inom Svenska Brukshundklubben sedan 35 år tillbaka som är utbildad domare och tävlingsledare, gästar programledarna Maria Hedqvist, Gurgin och poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt för att berätta om hennes två hundrasers likheter och olikheter i träning.

VBV-gänget hör Pias betraktelser från schäfern och den belgisk vallhunden groenendael, hur hon tävlat upp lydnadschampions och brukschampions och hur hon tävlat i VM för Belgiska vallhundar.
- Jag har valt min nuvarande groenendael efter en och samma hanlinje som jag är väldigt förtjust, jag har haft fyra hundar från samma linje. Man kan se samma hund i varje hund.  Det galna drivet, det stabila och fokuset i hunden förädlas och blir bara bättre, säger Pia Brygård. 

En lyssnare som äger en tax ber om hjälp från poddens hundpsykolog och undrar om det kommer att funka om hon skaffar en ny hund av en annan ras.
- Hon kommer att utveckla sin egen kompetens och bli berikad när hon skaffar en ny individ. Varje ras innehåller en egen individ, man kan inte prata om raser men man kan prata om vissa karaktärsdrag som är gemensamma, säger Eva Bodfäldt.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista