Sex flyktingar bär framtiden: Ekots Thella Johnson i Helsingfors

3:36 min

Utrikeskrönikan den 13 april 2016. Helsingfors.

Det måste bli succé. Vi har inget annat val. Tjänstemannen som säger det till mig arbetar med flyktingfrågor i de baltiska länderna och har de senaste månaderna följt två familjer har påbörjat sina nya liv som asylsökande i Lettland inom ramen för EU:s omtalade omfördelningsprogram.

När EU-parlamentet i veckan har session i Strasbourg om bland annat unionens gemensamma migrationspolitik, konstaterar EU-kommissionen att sedan medlemsländerna i höstas antog omfördelningsprogrammet som skulle innebära flytt av 160 000 asylsökande från "hotspot"-länderna Grekland och Italien till andra EU-länder, så har hittills bara 1145 personer de facto slussats vidare.

Flertalet medlemsländer har inte börjat uppfylla sina åtaganden. Samtidigt säger flera av dessa länder att de inte heller tänker stödja införandet av några nya EU-gemensamma asylregler som skulle ersätta de regler som idag uppenbart inte fungerar. I det ljuset är Lettland är ett av få EU-länder som just nu gör vad de har lovat. Totalt 531 flyktingar ska få komma dit från Grekland och Italien och de första kom alltså för två månader sedan.

Sex personer, ett ungt par från Eritrea och en barnfamilj från Syrien, landade i Riga en sen kväll i början av februari.

Tjänstemannen jag talar med förklarar att dessa sex personer och de som ansvarar för deras introduktion till det lettiska samhället, bär de övriga efterföljandes hela framtid på sina axlar.

Hur det går för dem kan avgöra hela landets fortsatta flyktingpolitik, säger han. Att ge 531 personer uppehälle medan deras asylärenden prövas är något kontroversiellt i Lettland idag.

Det unga paret från Eritrea är en tidigare hotellägare och en hårfrisörska. Han talar förutom flera eritreanska språk även arabiska, berättar min kontakt, och han förutspås goda möjligheter att jobba som tolk i Lettland eftersom han just nu är den enda i Lettland som besitter just de språkkunskaperna.

Flyktingarnas ankomst till Lettland blev mycket uppmärksammad. Myndigheterna hade noga förberett information till pressen och förklarat att familjerna måste få vara ifred under den första tiden. När TV besöker dem i klassrummet under en lektion i lettiska berömmer läraren deras resultat. Hon bedömer att de nyanlända inom tre månader bör kunna behärska språket så pass att de kan förstå väsentliga saker i sin omgivning och ställa frågor.

För två veckor sedan landade ett plan på Tallinns flygplats med en irakisk trebarnsfamilj, en man från Syrien och en man från Jemen. De var de första flyktingarna att omplaceras till Estland. Myndigheterna berättade för medierna att det irakiska paret är en byggnadsarbetare och en hemmafru, att den syriska mannen har arbetat med catering och att mannen från Jemen är journalist.

När jag hör och läser om dem kan jag inte låta bli att undra hur de uppfattar all uppståndelse.

Och vad deras barn och barnbarn kommer att säga när de visar tidningsartiklarna och TV-klippen för sina vänner om tjugo år.

 

 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista