Tillbaka till Grekland: Ekots Palmira Koukkari Mbenga

3:28 min

Utrikeskrönikan den 14 april 2016. Grekland

"Det där är Turkiet", säger taxichauffören som tar mig från den lilla flygplatsen på ön Chios i Grekland. Jag rest hela dagen, totalt tre flyg för att komma hit. På vägen har jag fått visa passet flera gånger vid olika kontroller. Ovant för en som är priviligerad med ett svenskt pass och reser inom EU.

Jag kliver ut på gatan och på en sekund flyttas jag tillbaka sju år i tiden. Den gången, en annan grekisk ö och helt andra omständigheter, men ändå samma salta vindpustar som slår emot en från hamnen. Samma små soluppvärmda stengator och samma uteserveringar som aldrig tycks stänga. Lite mindre charter här bara.

Då, får sju år sedan, lämnade jag den svenska sommaren för ett par veckors garanterad sol vid Medelhavet. Mina kompisar hade nyss tagit studenten, jag hade tagit året innan. Vi flög först till Aten. Förundrades över det mäktiga Akropolis som tronade där på klippan. Fnissade åt vakternas lustiga ritual vid vaktbytet utanför parlamentshuset intill Syntagmatorget. Sen tog vi färjan ner till Kos för att spendera resten av semestern på stranden.

En dag tänker vi oss en dagsutflykt över till Turkiet. Det går båtar nerifrån hamnen och de tar bara runt 30 minuter och kostar typ 200 kronor. Innan är min kompis nervös. Hon är rädd att hon inte ska få åka med, eftersom hon bara har ett provisoriskt pass som bara gäller för resan Sverige - Grekland. Men det är lugnt. Vi kliver på båten och runt en haltvimme senare är vi i Bodrum på andra sidan.

Det är samma stad Alan Kurdi och hans familj reste ifrån, en ödesdiger dag förra hösten.

När jag alltså nu är tillbaka i den grekiska ö-världen kunde omständigheterna inte vara mer annorlunda. Jag är här i mitt jobb som utrikeskorrespondent och ska rapportera om människor som flyr över Medelhavet, under helt andra förhållanden än de jag reste och reser under.

De jag träffar har alla riskerat sina liv för att ta sig över havet och de har betalat betydligt mer än 200 kronor för det. Som Mohammed, som drömmer om att ta sig till Danmark och bli modell. Eller en kille vi kan kalla för Samer som vill ta sig till sin familj i Finland och bli fotbollsproffs. Eller Fatima, som bara vill ha säkerhet så att hon kan fortsätta jobba som engelskalärare.

Jag pratar med henne genom staketet till det provisoriska lägret i Chios hamn. Jag får inte komma in, eftersom en grupp arga lokalbor har attackerat lägret. Kravallpolis har ställt sig om en mur mellan den arga mobben och flyktingarna. Den massiva folksamlingen får lägret att se så litet ut, där det ligger precis vid hamnkanten. Det är mitt i natten och nedanför människorna är havet kolsvart. Intill staketet, på utsidan av lägret sitter ett ungt par. Lite snett framför dem står en lång bredaxlad volontär för att skydda den lilla familjen. De har ett sovande barn i det egengjorda tältet och när de efter mycket om och men blir eskorterade in i lägret kramar kvinnan gråtande det sovande barnet hela vägen.

När det är dags att lämna Chios tänker jag att det känns som att mitt förra besök i Grekland var som i en helt annan värld. Fatimas ord ekar i mitt huvud: Vi vill bara ha fred.


Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista