Håller historien på att skrivas om i Polen och Ungern?

18 min

På sistone har vi fått alltfler exempel på hur historieskrivningen i många gamla öststater kommit att ifrågasättas. Samtal med bland andra översättaren Daniel Gustafsson och professor Peter Aronsson.

P1 Kultur tar sig an historieskrivning och historiebruk. I Polen riskerar till exempel historieprofessorn Jan Gross att bli av med offentliga utmärkelser som han tilldelats för sin forskningsgärning. Gross pekade på brott som polacker begick mot judar i landet under andra världskriget. Och det är bild av den polska historien som blir allt mindre populär.

Går vi vidare till Ungern kunde vi, här i Sveriges Radio häromveckan, höra hur historielärare protesterade mot vad de uppfattade som statligt sanktionerade historieförfalskningar som de skulle lära ut till eleverna.

Vi har också kunnat läsa hur Dagens Nyheters Rysslandskorrespondent träffade en historieprofessor i Kiev i Ukraina och anklagades för att vara en provokatör när hon hade frågor om de nya antikommunistlagarna i Ukraina.

Är det så att det kan vara dags att skriva om historien på goda grunder, eller är allt detta praktexempel på en ny farsot, där regeringar använder historien och kulturen för att tjäna sina egna syften?

P1 Kulturs programledare Måns Hirschfeldt diskuterar med Sveriges Radios Helsingfors- och Polenkorrespondent Thella Johnson, översättaren Daniel Gustafsson och Peter Aronsson professor i historia med historiebruk som specialitet.

Extraläsning och lyssning:

Peter Aronssons Eunamusprojekt

En artikel ur Svenska Dagbladet av Peter Aronsson: Ukraina hämtar kraft ur infekterad historia

Daniel Gustafsson om Ungern ur Tvärdrag: Skräckexemplet Ungern

Polenspecial från Konflikt i P1 där Thella Johnson deltog

Lyssna på hela måndagens P1 Kultur med Måns Hirschfeldt

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista