P1 Kultur torsdag 7 april

59 min
Om den politiska teaterns förändring på Backateatern; teatern som Europas sista hopp och scenkonstens framtid.

När den internationella teaterfestivalen i Avignon går av stapeln i sommar är det de politiska lösningarna och Europas framtid som står i fokus. "När revolutionen inte längre är möjlig, återstår teatern" fastslås i programmet. Vi har träffat den svenska regissören Sofia Jupither som kommer att visa två pjäser på festivalen, för att prata om vad politisk teater betyder idag.

I helgen har The Misfits premiär på Backateatern i Göteborg. I snart 40 år har institutionen jobbat med att undersöka de problematiska hörnen av barn och ungdomars världar - en historik som själva föreställningen tar avstamp i. Hur har samhällets olycksbarn och de missanpassade ungdomarna gestaltats i olika tider?

I Malmö pågår just nu teaterfestivalen Transistor med Teatr Weimar som centralpunkt. Ett uttalat syfte med festivalen är att vidga scenkonsten. Vad betyder det och varför behövs det?

Förra veckan gick den irakiska London-baserade arkitekten Zaha Hadid bort. I Dagens OBS fördjupar sig Katarina Wikars i hennes verk, tittar på hus, läser runor och gamla intervjuer för att försöka få tag på en mångfacetterad arkitekt som inte tyckte om upptrampade stigar och ville skapa hus med många olika funktioner.

Dessutom, veckans ord: "Välja" - om den utrotningshotade planlösheten.