Festmusik från Sverige och världen – musiken från 2015 års Folk och Världsmusikgala!

Här finns inget ljud

Fjolårets Folk och Världsmusikgala i Berwaldhallen i Stockholm blev en stor musikalisk fest med det bästa från landets folk och världsmusikscener.

Lyssna på all musik igen från förra året som uppladdning inför årets Folk och Världsmusikgala som P2 Live direktsänder från Västerås Konserthus 2 april.

Vi hör värmländska Västanå Teater – ”Den lilla teatern med de stora ambitionerna” - med musiker, dansare och recitatör; Lyöstraini där Lena Willemark sjunger på älvdalsmål men där musiken tar avstamp i klassisk japansk musik med spel på koto av Karin Nakagawa och därtill Anders Jormins spel på kontrabas.

Här hörs Ramy Essam som 2011 samlades tiotusentals människor på Tahrirtorget i Kairo för att protestera mot diktatorn Mubarak.

Så den samiska multikonstnären och aktivisten Maxida Märak som förenar jojk med hiphop tillsammans med elektronikamusikern och slagverkaren Robin Cohrane.

Så mångsidige Stefan Sundström som i sina visor för vidare arvet från Bellman, Taube och Cornelis i ett par egna sånger.

Semmy Stahlhammer är den klassiske violinisten som i sin trio odlar sitt judiska arv i sin trio Stahlhammer Klezmer Classic Trio.

Gässbikôllorna är tre kvinnliga spelmän från Gärdsjö i Dalarna som spelar två virvlande polskor.

Vi hör Samuel Looptok Andersson och Maja Långbacka i ”Svit för att vakna” ett beställningsverk från Sveriges Radio som fick sitt uruppförande under Galan.

Hos sångerskan Miriam Aïda ligger den brasilianska musiken närmast hjärtat.

Så en överraskning på Galan, världsstjärnan Oumou Sangare, flerfaldigt Grammybelönad sångerska och kompositör från wassoloufolket i Mali.  Oumou kom direkt från en skivstudio i Stockholm till  publiken i Berwaldhallen!  

Sallyswag är ett niomannaband med enbart kvinnliga medlemmar. Under Galan 2015 gjorde de succé med sina heta, kokande gryta av ingredienser från Sverige, Bulgarien, Kuba, Somalia och Libanon.

Bonus i programmet är ett par låtar med turkiska Grup Tayf. En sexmannagrupp från Turkiet med sångerskan Tuğba Ger i spetsen med sitt märkliga instrument, tre lutor i ett instrument!

Producent och programledare: Mats Einarsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 20.20
    Grup Tayf - Ah Bir Atas Ver
    Kompositör: Trad
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista